Sugestii de imbunatatire/completare a cadrului legislativ
In legislatia romaneasca relevanta pentru domeniul deseurilor exista multe carente atat in ceea ce priveste bioresursele cat si in ceea ce priveste restul categoriilor de deseuri.
Asociatia Romana a Compostului a participat la procesul de consultare publica privind Planul National de Gestionare a Deseurilor. Consideram acest plan ca fiind foarte important pentru o evolutie sustenabila a domeniului deseurilor si pentru atingerea tintelor asumate de Romania pe obiectivele specifice.
Acum, odata cu publicarea PNGD in Monitorul Oficial, ne bucuram de faptul ca modificarile propuse de noi au fost luate in considerare si se regasesc in forma finala a acestui document.
Puteti descarca comentariile pe care ARC le-a facut la PNGD, precum si documentele pe care-si bazeaza propunerile de modificare urmand link-urile de mai jos:
Scrisoare pentru comentarii PNGD- ARC_203
Scrisoare pentru comentarii PNGD- ARC_201
Scrisoare pentru comentarii PNGD
Comentarii PNGD revizuite 27 iunie 2017
EC Communication waste-to-energy Jan 2017
EC staff working document – Ro compliance environment
Final approved bifa Ergebnisbericht
Membri ARC acorda atentie tehnologiilor si cadrului legislativ la nivel mondial, european, si romanesc, in ceea ce priveste namolurile provenite de la statiile de epurare ARC considera ca O 344/2004 trebuie revizuit avand in vedere ca acesta a fost elaborat acum 13 ani, inainte ca Romania sa devina membra UE.
Prin urmare, invitam toti factorii interesati sa ne trimita sugestii privind modul in care, acest act normativ ar trebui imbunatatit astfel incat sa corespunda politicilor europene si tendintelor la nivel mondial in domeniu.”
Sugestii de imbunatatire a O 344
In plus, ARC lucreaza impreuna cu diversi specialisti din domeniu pentru elaborarea legislatiei specifice si a normelor privind compostul, in scopul reglementarii domeniului compostarii si stabilirii de criterii calitative clare privind acest produs. La baza acestor demersuri avem la baza legislatia din state europene precum Franta, Italia, Austria, Germania dar si state din afara spatiului comunitar precum SUA.
Utilizarea namolurilor netratate in agricultura – oportunitate sau amenintare